عصر رسانه

عصر رسانه

عصر رسانه

عصر رسانه

تلویزیون دیجیتال

امروز قصد دارم درباره تلویزیونهای نسل آینده ، یعنی «تلویزیونهای دیجیتال» بنویسم.تلویزیونهایی که در سایه فناوری دیجیتال از ویژگی تعامل با مخاطب برخوردارند و مخاطب در این نوع از رسانه صرفا گیرنده و منفعل نیست . پیش از آنکه وارد این بحث شوم لازم میدانم از تلاشهای استاد گرامی جناب مهندس «سید مرتضی موسویان» که از مدرسان دانشکده صدا و سیما و همچنین از مدیران فنی خبره سازمان می باشند تشکر کنم که در ارایه درس « تکنولوژی های گردآوری و انتشار خبر » این مطلب را در کنار ده ها مطلب مفید دیگر ، سخاوتمندانه در اختیار دانشجویان قرار دادند .
تلویزیونهای دیجیتال علاوه بر تفاوت اصولی فناوری با سیستم تلویزیونهای کنونی ، امکانات بی نظیری از جمله امکان دریافت دیتا در کنار تصاویر تلویزیونی ، پهنای باند بیشتر در مقایسه با تلویزیونهای قدیمی (دریافت پنج برنامه همزمان در یک کانال !) و از همه مهم تر «ایجاد خط برگشت از سوی مخاطب» را دارا هستند .
نکته کلیدی در این نسل از تلویزیونها این است که شما دیگر از شر آنتهای هوایی خلاص خواهید شد . زیرا طبق نمودار زیر ، تصویر پس از آنکه از در استودیوها تهیه گردید ، از طریق خطوط پرسرعت انتقال اطلاعات به منازل شما وارد خواهد شد . اما جالب است بدانید که سخت افزار تلویزیون با آنچه اکنون در اختیار دارید تفاوتی نخواهد کرد زیرا تلویزیونها دیگر صرفا نقش یک نمایشگر را ایفا خواهند کرد و نه گیرنده امواج !

 


بنابر این اطلاعات (که شامل فیلم ، عکس و انواع دیگر داده ها خواهد بود) از طریق خطوط انتقال به دستگاهی به نام Set top box وارد می شوند (این دستگاه از لحاظ ظاهری شبیه رسیورهای ماهواره اند).سپس تصویر و صدا از طریق نمایشگر (تلویزیون) به مخاطبان ارایه می شوند.دستگاه Set Top Box مانند یک کامپیوتر عمل می کند و برنامه هایی را که از مرکز فرستاده شده ، اجرا می کند .

کاربردها :
دستگاه گیرنده دارای حجم زیادی از دیسک سخت است که می تواند تصاویر در حال پخش را ذخیره (بافر) کند بنابر این شما می توانید با تاخیر زمانی هم برنامه ها را تماشا کنید .از جمله می توانید صحنه آهسته به ثمر رسیدن یک گل را در مسابقه فوتبال چند بار تماشا نمایید .نکته بسیار جالب اینکه شما می توانید همین گل را به دلخواه خودتان از زاویه چند دوربین مشاهده کنید . زیرا همان طور که گفته شد پنج برنامه به طور همزمان از یک کانال پخش می شوند به این معنی که پنج دوربین موجود در ورزشگاه تصاویر خود را برای گیرنده شما می فرستند و از پنج زاویه می توانید مسابقه را تماشا کنید ! از این منظر شما می توانید مانند یک کارگردان حرفه ای عمل کنید و با سوییچ کردن میان دوربین ها از تماشای تلویزیون لذت ببرید .

نکته جالب دیگر آنکه شما علاوه بر تصاویر این مسابقه می توانید دیتا (اطلاعات) را هم دریافت کنید . مثلا شاید بخواهید وسط مسابقه از نتیجه یا درصد تصاحب توپها و یا حتی زندگینامه یک بازیکن مطلع شوید .در این حالت با استفاده از ریموت دستگاه خودتان وارد منوهای مربوطه می شوید و این اطلاعات را دریافت می کنید !
و اما نکته بسیار بسیار جالب جنبه تعاملی این تلویزیونها است . تصور کنید مسابقه فوتبال تمام شده و شما بتوانید با استفاده از خطوط برگشت تلویزیونهای دیجیتال ، نظرتان را درباره بهترین بازیکن زمین اعلام کنید . با این تکنولوِژی شما این شانس را خواهید داشت بدون اینکه پشت تلفنهای همیشه اشغال جام جم زیر پایتان علف سبز شود . فقط با دستکاری چند منو به سادگی ارسال یک ایمیل بازیکن محبوب خود را معرفی می کنید تا نظرتان در رای گیری شرکت داده شود !

نکات جالب دیگر در این تلویزیون عبارتند از :
1- امکان نظرسنجی از مخاطبان درباره همه چیز از جمله موقعیتهای مشکوک به گل
2- ارایه بازی به چند زبان به انتخاب بیننده
3- امکان مشاهده مشروح مصاحبه ها (قبل از اینکه کارگردان آن را مثله کند !)

و اما گذشته از کاربردهای ورزشی که در بالا گفته شد ، تلویزیونهای دیجیتال امکانات زیر را در اختیار شما می

گذارند :
1_ دریافت تصاویر درخواستی
2- پرداخت پول در ازای دیدن فیلم سفارش داده شده شما
3- امکان گسترش یافته آموزش از راه دور
4- راه اندازی غرفه های فروش مجازی و فروش الکترونیک
5- امکانات بانکداری
6-انجام انتخابات و گرفتن رای مردم از طریق تلویزیون دیجیتال (این دیگه خیلی بامزه اس !)
7-امکان ارسال و دریافت نامه الکترونیکی
8- دسترسی به دنیای بی کران وب
9 - دریافت اخبار تله تکست در حجم بالاتر و کیفیت تصویری بیشتر
10- ایجاد مسابقات و بازیهای شبکه ای آنلاین
11- ارسال تصاویر مختلف برای تابلوهای تبلیغاتی کوچه و خیابان!

نکته مهم این که همه این سرویسها به انتخاب کاربر بسته است و جنبه اجباری ندارد .

پی نوشت : این متن بسیار ساده شده درباره یک تکنولوژی‌ بسیار پیچیده است .برای اطلاعات جزیی تر اگر امکانش بود جزوه ای را در این خصوص برای دانلود در اختیار می گذارم.

 

لینکهای مرتبط